KONOPLJIN PROTEIN: Poboljšava rad srca i krvnih sudova, podiže imunitet i pomaže pri mršavljenju

Kad bi se vaša zdrava hrana sastojala samo od jedne namirnice, onda bi to trebalo da bude ova namirnica.

Svako ko se zainteresovao za zdravu ishranu, posle kratkog vremena postao je svestan koliko različitih sastojaka postoji i koliko namirnica treba konzumirati da bismo zadovoljili sve potrebe organizma. Minerali, vitamini, proteini, esencijalne masne kiseline – kad bi samo postojala namirnica koja sadrži sve što je potrebno pa da ne razmišljamo mnogo. E pa, i to postoji, a ta namirnica je – konopljin protein.

Budući da je toliko kompletan po sastavu, konopljin protein nije samo hranljiv već i ljekovit. Odličan je za podizanje imuniteta i opšteg zdravlja, koristi se preventivno za mnoge bolesti, a pritom je dijetalna namirnica koja pomaže pri mršavljenju.

Konopljin protein se dobija mljevenjem nakon hladnog cijeđenja ulja iz sjemenki jestive konoplje. Izuzetno je bogat proteinima, vlaknima i esencijalnim Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama. Sadrži protein koji se vrlo lako vari i od značaja je za funkcionisanje imunološkog sistema. Konopljino seme takođe ima najbolji odnos Omega 3 i Omega 6 (1:3) masnih kiselina što je vrlo bitno za dobro funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Na primjer, ako uzmete izvjesnu količinu omega 3 masnih kiselina, a u organizmu nema omega 6, onda tijelo ne može ni omega 3 da upotrebi u nekim procesima. Zato je potrebno unositi obje, a gotovo idealan odnos se nalazi baš u konopljinom proteinu. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je idealan odnos omega 3 i omega 6 u organizmu 4:1.

Visoka nutritivna vrijednost ga čini idealnom hranom za sportiste, a i odlična je zamjena za proteine iz mesa, što je važno za vegetarijance. Sadržaj vlakana doprinosi normalnom radu crijeva i smanjuje resorpciju ugljenohidrata i masti iz crijeva.

Blagotvorno dejstvo konopljinog proteina je mnogostruko:

  • stimuliše funkcionisanje imunološkog sistema
  • podstiče kardiovaskularni sistem
  • doprinosi normalnom radu crijeva
  • smanjuje resorpciju ugljenih hidrata i masti iz crijeva

Treba naglasiti i to da je konopljin protein postan proizvod i da ne sadrži holesterol, gluten ni kazein.

Način primene: Upotrebljava se kao dodatak sokovima, šejkovima i frapeima. Takođe se može koristiti kao dodatak u pripremi slatkih i slanih kolača, energetskih pločica kao i prilikom pravljenja domaćeg humusa.

Za prevenciju zdravstvenog stanja uzimati 2 kašike konopljinog proteina dnevno, dok sportisti mogu unositi i 3 kašike dnevno.

Izvor: telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *