Namirnica koja snižava pritisak, sprečava srčani i moždani udar

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog čega mnogi kažu da je to najzdravije voće na planeti. Gotovo da nema bolesti kod koje urme ne mogu da pomognu.

Odličan izvor gvožđa

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Oko 100 g urmi sadrži oko 0,90 mg gvožđa, što je oko 11 odsto preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Zaustavljaju proliv

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga, urme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crijevima da stvore dobre bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju proliv, urme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše svari. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih staviti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijenja crijeva. U SAD, urme se fabrički pakuju u male bočice kao lijekovi i prepisuju se za zatvor.

Regulišu tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranljivih materija, urme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete urmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja urmi mogli da se ugojite. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Snižava holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL lošeg holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude sa visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama, koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz urmi, samleti ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj prirodni lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 mg magnezijuma dnevno, može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti urmi je njihova sposobnost da regulišu rad nervnog sistema, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 odsto.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt urmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro urme izmiksujte s mlijekom, dodajte med i kardamom (vrsta začina). Ovaj sirup mogu piti osobe oba pola, jer on jača tijelo i pojačava nivo energije.

Izvor: nezavisne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *