SAVJETUJU DA NE IZLAZITE IZ KUĆE, NEMOGUĆE JE: Doktorica otkrila rješenje za najčešći problem Balkanaca – simptomi postaju jači!

Najčešći zdravstveni problem u ovo doba godine su respiratorne infekcije.

U posljednjih nekoliko dana, sve je više ljudi koji se žale na simptome poput curenja iz nosa, peckanja i grebanja u grlu, crvenilo očiju… To je znak da je počela sezona polenskih alergija koje su najčešće u ovo doba godine. Ipak, doktorka Sanja Dimić Janjić, pomoćnik direktora Klinike za pulmologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, navodi za RTS da su alergije počele mnogo ranije. Drveće je počelo da cvjeta u februaru, što pacijentima stvara probleme.

“Negde u maju se očekuje cvjetanje trava, a najveći pik se dostiže cvjetanjem korova u avgustu i septembru. Naši pacijenti već znaju da se pripreme za predstojeću sezonu jer postoje dva osnovna postulata. Jedan je da izbegavaju alergene, a drugi je da uzimaju prepisanu terapiju”, ističe doktorka. S obzirom na to da je nemoguće izbjeći alergene, dr Dimić Janjić ističe da ne bi trebalo izlaziti napolje kada je koncentracija polena najveća u toku dana. Takođe, savjetovala je da se prostorije ne provjetravaju tada, da se pacijenti istuširaju po dolasku kući, promjene garderobu i pridržavaju terapije.

Ovo su sezonske alergije, ali postoje i cjelogodišnje, počev od nutritivnih agenasa, lijekova, ujeda insekata, životinjske dlake, grinja, prašine, plijesni, tako da se i za to treba pripremiti. Simptomi su slični i kod obične, virusne i kod polenske kijavice. Zato je važno da pacijenti kojima se prvi put javlja alergija, prepoznaju da ukoliko kijavicu prati svrab očiju, crvenilo očiju, svrab nosa, neuobičajena netolerancija na napor, sviranje u grudima, kašalj – sve su to simptomi koji ukazuju na alergiju.

Alergijska astma

Alergijska astma je takođe čest pratilac alergijskih simptoma i u pitanju je hronično oboljenje koje ukoliko se koristi adekvatna terapija može se dobro kontrolisati i može se ostvariti dobar kvalitet života, napominje dr Sanja Dimić Janjić.

“To su tegobe praćene sviranjem u grudima, otežanog disanja, buđenja noću zbog otežanog disanja, neadekvatne tolerancije na napor shodno godinama i fizičkoj snazi. Naravno, ukoliko su pušači u pitanju, radi se o opstruktivnoj bolesti pluća koja ima slične simptome, ali zato pulmolozi serijom dijagnostičkih testova mogu da postave dijagnozu o čemu se radi”, kaže doktorka. Simptomi jesu dosta slični, ali terapija se razlikuje, kao i način postupanja prema pacijentima.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *