ISPRAVAK: Zubi nisu povezani sa specifičnim organima…

Naše prethodne tvrdnje da je svaki zub “povezan” sa specifičnim organom u tijelu i da se bolesti ovih organa mogu manifestovati kao bol u zubu s kojim su povezani. Ovo vjerovanje se ne može smatrati tačnim i nema uporište u anatomiji.
U prvobitnom članku takodje je navedeno da oštećenja pojedinih zuba mogu biti pokazatelj stanja različitih organa u tijelu. Pobrojane su vrste zuba koje navodno odražavaju stanje određenih organa i ukazuju na prisustvo bolesti ili stanja u organizmu. Također je navedeno da se javlja “fantomska bol” na mjestu gdje je zub izvađen i da do nje dolazi zbog “signala” koje bolesni organi “šalju” do zuba. U analizi se navodi da propadanje zuba može dovesti do infekcija u vilici koje se mogu proširiti na druge dijelove tijela, poput mozga ili srca, ako se ne liječi zubni apsces (gnoj koji se formira oko zuba). Infekcija zubnog implanta (šrafovi koji podupiru umjetne zube, a postavljaju se u vilicu) može izazvati infekciju kosti vilice te se proširiti na druge dijelove tijela. 
Svi ovi navodi nikada nisu dokazani i ne mogu se smatrati tačnim.

Koje su činjenice?
Bolesti zuba i usne šupljine mogu uticati na opšte zdravstveno stanje, ali veze pojedinih zuba sa specifičnim organima i povezivanje zubobolje s bolestima određenih organa nemaju utemeljenje u anatomiji. Takodje bolest desni, koja je uobičajena oralna infekcija, može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. To je zato što bakterije koje uzrokuju bolesti desni mogu ući u krvotok i stići u druge dijelove tijela, gdje mogu uzrokovati upalu i infekciju.

Dakle, bolesti zuba mogu uzrokovati zdravstvene probleme s drugim organima. Ipak, “veze” između pojedinih vrsta zuba i organa dio su vjerovanja koja nemaju osnovu u medicini i ljudskoj anatomiji. Shodno tome, tvrdnje da je “svaki zub povezan s nekim organom” i da bolest zuba ukazuje na stanje određenog organa možemo protumačiti kao LAŽNA VIJEST.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *